[PDF]    http://dx.doi.org/10.3952/lithjphys.50107

Open access article / Atviros prieigos straipsnis

Lith. J. Phys. 50, 147–150 (2010)


CONVENTIONAL HIGH-POWER PULSED LIGHT SOURCE FOR DECONTAMINATION OF MEAT FROM FOOD PATHOGENS AT NON-THERMAL CONDITIONS
V. Gudelis and Ž. Lukšienė
Institute of Applied Research, Vilnius University, Saul˙etekio 10, LT-10223 Vilnius, Lithuania
E-mail: zivile.luksiene@tmi.vu.lt

Received 19 September 2009; revised 9 February 2010; accepted 19 March 2010

The aim of this study was to evaluate the optimal algorithm of high-power pulsed light technique constructed for decontamination of meat surface from pathogenic microorganisms. Our experimental data indicate that the high-power pulsed light is fast and effective chicken surface decontamination tool and can decrease food pathogens Salmonella and Listeria by 2.0 orders of magnitude in non-thermal conditions. The constructed equipment and obtained data may serve in the future for advanced development of high-power pulsed light technique which could be used for decontamination of food matrixes or food related surfaces in non-thermal conditions.
Keywords: pulsed light technique, decontamination, chicken, Salmonella, Listeria
PACS: 85.60.Jb, 82.50.Hp


DIDELĖS GALIOS IMPULSINĖS ŠVIESOS ŠALTINIS NETERMINIAM MAISTO PATOGENŲ MIKROBIOLOGINIAM NUKENKSMINIMUI
V. Gudelis, Ž. Lukšienė
Vilniaus universiteto Taikomųjų mokslų institutas, Vilnius, Lietuva

Ištirtas neterminis maisto patogenų mikrobiologinio nukenksminimo metodas, pagrįstas didelės galios impulsinės UV šviesos poveikiu. Išnagrinėtas sukurto impulsinės šviesos šaltinio mikrobiologinis ir terminis poveikis mėsos paviršiui. Parinktos optimalios švitinimo sąlygos, kuriomis patogeninių organizmų nukenksminimas vyksta efektyviai esant minimaliam terminiam poveikiui. Eksperimentiniai duomenys rodo, kad aukštos galios impulsinė šviesa yra greita ir efektyvi vištienos paviršiaus nukenksminimo priemonė ir gali sumažinti maisto užkratų Salmonella ir Listeria kiekį neterminiu būdu. Sukurti įrenginiai ir gauti duomenys leidžia toliau tobulinti aukštos galios impulsinės šviesos prietaisus, kurie galėtų būti naudojami apdoroti maisto matricų ar maisto pakuočių paviršių.


References / Nuorodos


[1] Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Division of Foodborne, Bacterial and Mycotic Diseases (DFBMD), Salmonellosis, available at
www.cdc.gov/nczved/dfbmd/disease_listing/salmonellosis_gi.html
[2] P.D. Frenzen, T.L. Riggs, J.C. Buzby, T. Breuer, T. Roberts, D. Voetsch, S. Reddy, and the FoodNet Working Group, Salmonella cost estimate updated using FoodNet data, FoodReview 22, 10–15 (1999),
http://www.ers.usda.gov/publications/foodreview/may1999/frmay99c.pdf
[3] R. Capita, C. Alonso-Calleja, M.C. García-Fernández, and B. Moreno, Review: Trisodium phosphate (TSP) treatment for decontamination of poultry, Food Sci. Technol. Int. 8, 11–24 (2002),
http://dx.doi.org/10.1106/108201302023118
[4] V.M. Gómez-López, F. Devlieghere, V. Bonduelle, and J. Debevere, Factors affecting the inactivation of microorganisms by intense light pulses, J. Appl. Microbiol. 99, 460–470 (2005),
http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2672.2005.02641.x
[5] Z. Luksiene, V. Gudelis, I. Buchovec, and J. Raudeliuniene, Advanced high-power pulsed light device to decontaminate food from pathogens: effects on Salmonella typhimurium viability in vitro, J. Appl. Microbiol. 103, 1545–1552 (2007),
http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2672.2007.03403.x
[6] T.I. Mbata, Poultry meat pathogens and its control, Internet J. Food Safety 7, 20–28 (2005),
http://www.internetjfs.org/articles/ijfsv7-4.pdf